Yemek Fotoğrafçılığı için ipuçları

Hepimizin takip ettiği bir yemek blogu, yemek programı yahut seyahat ve yemek içeren programlar vardır. Bunun yanında tahmin ediyorum ki çoğumuz ne kadar nefis, enfes yemekler yediğimizi göstermek için en az bir kere yemek fotoğrafı çekip instagram da ya da sosyal medya mecralarında paylaşmış ; hatta çok beğenildiyse bu seriye devam etmiş, acaba yemek fotoğrafçılığı mı yapsam diye hayaller  kurmuşuzdur.

İşte bu yazımızda ( daha çok yeni başlayanlar için )  yemek fotoğrafçılığı ve yemek fotoğrafı nasıl çekilir konusunu işlemeye çalışacağız. Yazıda ipuçları, tavsiyeler olacağı gibi neler yapmamanız gerektiğini de dile getirmeye özen göstereceğizm. Artık sosyal medyada paylaştığınız veya kendinize sakladığınız yemek fotoğrafları daha güzel görünür umarım:)

İpuçları

Madde 1 ) IŞIK HERŞEYDİR !

Işık, daha doğrusu, ışığı doğru kullanmak, fotoğrafta olmazsa olmazlar arasındadır. Yemek fotoğrafçılığında da, ışığın hangi açıyla nereden, nasıl geldiği, ne kadar şiddetle geldiği, kompozisyonda yarattığı ışık ve gölgeler çok önemlidir. Çok sert ışıklar veya yetersiz ışıklar, yemeğinizi kötü gösterir.

Tavsiyem, gün ışını kullanmanız ve bunu direkt değil de belli bir açıdan yapmanız. Mesela bir pencerenin yanı, duvardan yansıyan kuvvetli bir gün ışığı yemeğinizin daha güzel görünmesini sağlayabilir. ( Tabii bir reflektör kullanmanız daha faydalı olabilir ( bunun için bir beyaz sayfa ya da kırtasiyeden 10 yada 20 TL ye alabileceğiniz beyaz FOTOBLOK kullanmanız yeterli olacaktır.)

Önerimiz; eğer daha profesyonel bir kare istiyorsanız, bir tepe flaşı ve tetikleyiciyle çekim yapmanız ve ışığı bir şekilde, direkt değil de yansıtarak veya yumuşatarak yemeğinize ulaştırmanız.

Yapılmaması gereken : Yemek fotoğrafçılığında yapmamanız gerekenlerin başında geliyor ! Tepe Flaşını veya fotoğraf makinenizdeki dahili flaşı doğrudan kullanmayın.

Madde 2 ) KOMPOZİSYON’da HERŞEYDİR !

Taze yemekler kullanmanız tavsiyesini yazmama gerek yok sanırım. Yemek fotoğrafı nasıl çekilir sorusuna önemli bir yanıt: Taze, canlı sebze, meyvelerle çekilir. Yemeği pişirirken öldürmeyin. Özellikle sebzeler, yeşillikler çok piştiğinde renkleri solar. Yemek servis edilirken, parlasın diye biraz zeytinyağı yahut su damlacıkları eklenebilir.

Renk konusu: Canlı renkler, yemek fotoğrafında her zaman ilgi çeker. Yani dümdüz bir yemek fotoğrafı çekmektense, yemeğinizi, baharatlarla, taze otlarla, soslarla zenginleştirebilirsiniz.

Basitlik; düz bir zeminde çekim yapın. Desenli rengarenk olmamasına özen gösterin. Bu şekilde arkaplanı değil, göstermek istediğiniz yemeği ön plana çıkarırsınız.

Uyumluluk; yemek fotoğrafçılığında bu zor bir mesele. Yemeğin, tabağın, masadakilerin, renklerin uyumu. Eğer bunu da becerebiliyorsanız bence olmuşsunuz demektir. Örneğin bir brokoli çorbasının üzerine ve masaya birkaç parça brokoli koymak, çilekli pastanın göründüğü bir karede kırmızı meyveler kullanmanız gibi. 

Bunun yanında katmanlama da sık kullanılan bir yemek fotoğrafçılığı fikridir. Örn; Masanın üzerinde bir kesme tahtası. Kompozisyon konusu biraz sizin sanatsal bakış açınıza, algınıza kalmış 🙂

Yapmayın: Hazırladığınız veya önünüze gelen yemeği süslemeden, nasıl görüneceğini düşünmeden, boş ve uyumsuz bir kompozisyonla çekmeyin.

 

Madde 3 ) ÇEKİM AÇINIZI DEĞİŞTİRİN

Yemeğinizin türüne , şekline, büyüklüğüne, göstermek istediğiniz özelliğine göre fotoğraf çekmeniz gereken açı önemlidir. Zaten yemek fotoğrafçılığında çok fazla açı yoktur ( ancak bir açı da yoktur ) . Örneğin bir cup cake veya hamburger gibi yemek fotoğraflarını tepeden çekmenizle daha yatay bir açıdan çekmenizin farkını görebilirsiniz.

Bunun yanında, yandan çekilen fotoğraflarda arka plana ve alan derinliğine dikkat etmeniz gereklidir. Eğer kompozisyonunuz çok renksiz ve “kirliyse” alan derinliğini en aza indirgeyip yemeğinizi ön plana çıkarabilirsiniz. Ancak örneğin renkli duvarlar, güzel bir masa, tablolar, yemeği çağrıştıran aksesuarlar ( çaydanlık vs.) varsa alan derinliğini sıfırlamanıza gerek yok.

Yapmayın: Yemeğinizi sürekli aynı açıdan, (hepimiz “top shot” yani tepeden çekim olduğunu tahmin etmişizdir) nasıl görüneceğini düşünmeden çekmeyin.

ÇEKTİĞİNİZ ÖNCEKİ VE AÇISINI, IŞIĞINI, KOMPOZİSYONUNU DEĞİŞTİRDİĞİNİZ KARELERE ÖNCESİ VE SONRASI DİYE PAYLAŞIN. KATETTİĞİNİZ İLERLEMEYİ GÖRÜN

 

Madde 4 ) ÇEKİM AYARLARI

Yemek fotoğrafı nasıl doğru ve temiz çekilir? Aslında çekim ayarlarını ışığı kontrol edebildiğiniz müddetçe daha rahat yapabilirsiniz. Ancak, çekim yaptığınız yerde yeterli ışık olmasına özen gösterin. Böylelikle ISO ‘ yu yeteri kadar düşük tutmuş (100-400 arası) olursunuz ve fotoğraflarınızda veri kaybı, grenler ve deformasyon oluşmaz. (ISOEnstantaneAlanderinliği yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.)

Alan derinliği konusu ise , tamamen sizin yaratıcılığınıza, masada veya arka planda göstermek istediklerinize, yemeği ön plana çıkarmanızla alakalı. Nesneye yaklaştıkça, diyaframı kıstıkça biliyorsunuz ki alan derinliği azalır. (yani arkası flu çıkar) Eğer, alan derinliğini fazla azaltırsanız , yemekten sadece bir parça görebiliriz ki bu çok tercih edilen bir durum değildir.

Bilmiyorum ne kadar hatırlatmamıza gerek var ancak yemek fotoğraflarınızı RAW çekin. (raw ve jpeg arasındaki farklar yazımıza buradan ulaşabilirsiniz) Fotoğraflarınızı ham kaydetmeniz, sonrasında – masada- çok daha rahat renkleriyle, pozlamasıyla, ışığı ve gölgeleriyle oynamanıza imkan tanıyacaktır.

Madde 5 ) YEMEK FOTOĞRAFI POST PRODUCTİON

Yemek fotoğrafı nasıl çekilir konusunun dışında nasıl editlenir konusuna biraz bakalım. Bütün fotoğraf dallarında olduğu gibi – hatta biraz daha fazla- yemek fotoğrafçılığında da, fotoğraf çektikten sonra “masada fotoğraflarını düzenleme” kısmı çok önemli! Yemek fotoğraflarınızı “editlemek” için en basit bulduğunuz fotoğraf düzenleme programını kullanabilirsiniz. Ancak ben Photoshop’ u öneririm.

Kısaca, yemek fotoğrafçılığında  düzenleme konularına değinecek olursak;

  • Beyaz Dengesi: Yemek fotoğrafında doğru renk göstermek çok önemli. Bu yüzden çekerken hata yapsanız bile post-prodüksiyon kısmında bunu toparlayabilirsiniz.
  • Gölge – Işık Dengesi: Fotoğraf editleme programlarında , yemek fotoğraflarınıza , fırça aracılığıyla ışıklar, parlak alanlar ekleyebildiğiniz gibi aynı şekilde gölgeler de ekleyebilirsiniz
  • Karşıtlık- Aydınlık- Doygunluk: Fotoğrafta , yemeği, rengini ortaya çıkarmak için oynayacağınız temel ayarlardır.

not : Fotoğraflar www.pexels.com ve www.freepik.com dan alınmıştır. Telif Hakkı yoktur.

Translate »
× Size Nasıl Yardım Edebiliriz ?