RAW ile JPEG Farkı, Avantajları ve Dezavantajları Nedir?
RAW fotoğraflar JPG çekimlere göre daha fazla renk derinliğine sahip olduğu, kontrast, parlaklık, keskinlik gibi fotoğraf ayarlamaların yapılmasına olanak tanıdığı için birçok fotoğrafçı RAW formatında çekim yapar ve son düzenlemeleri bilgisayarda yaparak fotoğrafın en iyi sonucuna ulaşmaya çalışır.
Raw nedir? RAW İngilizce bir kelime, Türkçesi ham madde demek. Fotoğraf dilinde, henüz işlenmemiş, JPG’e dönüştürülmemiş fotoğraf olarak düşünebiliriz. RAW fotoğrafların boyutu, çok fazla veriye sahip olduğundan JPG fotoğrafların en az 5-6 katı daha çok yer kaplar. Yaklaşık 30mb’lardan başlar ve fotoğraf makinesinin kapasitesine ve fotoğrafın çözünürlüğüne göre bu boyut yukarı doğru artar. Bu da çekim sırasında, dosyanın kartınıza daha yavaş yazılması anlamına gelse de, bunu bir dezavantaj olarak görmek doğru olmaz. Aksine daha iyi fotoğraflara sahip olacağınız için önemli bir dosyadır RAW. JPG dosyalarınızda düzenleme yapmak istediğinizde, fotoğrafınızda hemen bozulma olduğunu fark edersiniz, RAW dosyalarında yaptığınız her düzenleme RAW dosyasının imkanları dahilinde fotoğrafta bozulma yaratmayacaktır.
Manzara ya da stüdyo fotoğraflarımı daima RAW formatıyla çekiyorum. Fotoğraf makinesini daima RAW formatlı çekim modunda bırakıyorum. Fotoğrafları, biglisayarıma aktardıktan sonra RAW dosyaları üzerinde, genellikle Lightroom kullanarak, düzenlemelerimi, renk ayarlarını, ışık değerlerini vb… ayarlıyorum ve JPG olarak Export etme, JPG’e dönüştürme işleminden sonra RAW dosyalarını siliyorum. Bazı fotoğrafçılar RAW dosyalarını silmez, yedeklerler ve RAW dosyalarını saklamak için harddisk bile alırlar. Bu durum tamamen fotoğrafçının tercihi.
RAW Fotoğraf Nasıl Çekilir?
RAW fotoğraf çekmek içn fotoğraf makinenizin ayarlarında RAW modunu seçmelisiniz. Bu seçenekler arasında JPG, RAW + JPG diye başka seçenekler de vardır.
Markaların farklı farklı RAW formatları olabiliyor. DSLR veya aynasız fotoğraf makinesi farkı olmaksızın RAW formatları günümüzde destekleniyor. Adobe’un RAW formatı DNG, Canon’un CRW, Nikon ve Samsung’un NEF, Sony’nin ARW uzantılı, ama hepsi temelde aynı görevi görüyor ve Photoshop, Lightroom gibi büyük fotoğraf programları tarafından destekleniyor, yani bu programlar ile RAW formatlı fotoğraflar açılıp düzenlenebiliyor.
RAW Fotoğraf Açma ve Düzenleme Programı:
Photoshop CS6’ya kadar olan Photoshop sürümlerinde RAW fotoğraf açılmıyorsa RAW fotoğrafları düzenleyebilmek için Camera Raw adında bir eklenti kurmak gerekiyor. Photoshop CC ile birlikte bu uygulama programın içinde geliyor, Photoshop CC’de varsayılan olarak RAW formatlı fotoğraflarda düzenleme yapabiliyorsunuz.
RAW fotoğrafı açma ve düzenleme programlarından biri benim de yıllardır sıklıkla kullandığım Adobe Lightroom programıdır. Lightroom da bu RAW işleme ve düzenleme işini gayet iyi yapıyor.
Eğer siz de RAW formatında çekim yaparsanız, çektiğiniz fotoğrafların sonradan rahatlıkla düzenlenebildiğini gördükten sonra JPG çekmek aklınıza bile gelmeyecektir.