UV filtre nedir? Ne işe Yarar? UV Filtre Ne zaman Kullanılır?

Uv adı ‘ultraviolet’ kelimesinden gelir. Kısaca ortamdaki ultraviyole ışınları kesmek için kullanılır. Fotoğrafa berraklık kattığı söylenir. Esasında fotoğrafa etkisi gözlemlemek oldukça güçtür. Uv filtre kullanılan fotoğraf ile kullanılmayan fotoğrafı, ayırt etmek neredeyse imkansızdır. UV filtre kutularının üzerinde reklam olsun diye filtre kullanıldığında nasıl görüneceğine dair fotoğraflar vardır. Bunlara çok inanmamakta fayda var. Dijital sensör kullanıldığında zaten birçok etkiyi programlar yardımı ile düzenleyebiliyoruz. Yani sanıldığı kadar ultraviyole filtrelerin etkisinin olduğunu düşünmüyorum. Olumla ya da olumsuz yönde…

Peki neden bu kadar çok uv filtre kullanılıyor. Sorunun cevabı aslında uv filtrelerin 2. Kullanım alanı ile ilgili. Uv filtreler fotoğrafa ciddi etkisi olmadığı ve fiyatları nispeten ucuz olduğu için lens koruyucu olarak da kullanılmaktadırlar. Lenslerin önüne takılarak lense gelebilecek darbeleri, içine veya camlarına kaçabilecek tozları engeller. Bir seferinde UV filtrenin lensimi kurtardığına şahit oldum. Taşlık bir yolda yanızdan geçen arabanın tekerden seken ufak bir taş parçasının lensimi kırmasını-çizmesini önlemiştir ultraviole filtre. Kendisini bir kahraman gibi taşa siper etmiş, lensim zarar görmemiş lakin kendisi parçalanmıştır. Çok yaşa UV filtre…

Uv filtresi konusuna girmişken bir de skylight filtrelere (ya da gün ışığı filtresi) değinmek lazım. Skyligth filtreler genelde uv filtreler ile benzer etkiyi gösterdiği için birçok amatör kullanıcı tarafından karıştırılmaktadırlar. Uv filtreler, uv ışınlarını filtreler yani engeller. Skylight filtrelerin böyle bir özelliği yoktur. Uv ışınlarını kesmeler. Genellikle havadaki mavi rengi bastırıp ortama hafif ışık doygunluğu katmak için kullanılırlar. Zaten çıplak göz ile bakınca camlarındaki pembemsi rengini rahatlıkla görebilirsiniz. Oysa ki uv filtreler şeffaftır; renksizdir. skylight filtreler 1a veya 1b gibi isim alırlar. Genellikle de eski analog zamanında kullanılmışlardır. Günümüzde artık bu filtrelerin verdiği doygunluğu bilgisayarda programlar ile kolayca verebildiğimiz için kullanılmasına da gerek de kalmamıştır. UV filtrelerde son zamanlarda bir normal bir de daha ince olmak üzere iki farklı versiyon olarak üretilmektedirler. Slim yani ince olanlar biraz daha pahalı. Mantık olarak cam daha ince olduğu için fotoğrafa etkisini de daha az kayıp olacağı düşünülebilir. Dolayısı ile ince uv filtre alınmasını öneririm.

Uv Filtrelerin Dezavantajları

Uv filtrelerin görüntüye etkisinin olup olamdığı hala araştırılmakta ve farklı kafalarddan farklı ses çıkmakta. araştırmalarım sonucunda fark edebilecek bir etki göremedim desem doğru olur fakat mantık olrak objektiflrein önüne bir cam elemnt daha eklenmekte. cam kalitel ideğilse muhajkak etki etmeli. bahsettiğimiz etki çok çok az da olsa olumsuz yönü alabilri. bu birinci dezavantajıdır.

İkinci olarak kadraja ışık kaynağı alınırsa ve uv filtre kullanılırsa bu kaynaktan gelen ışık uv filtreden yansıyarak 2. bir örüntü oluşturur. bu ikinci görüntü ışık kaynağının gücüne göre az belirgin veya çok belirgin de olabilir. aşağıdaki örnekte bunu gösterdim. benzer şekilde yüksek ışıklı lambalar da yansıma görünüşü oluşturmaktadırlar.

Son olarak da filtreler üzerinde bulunan bir takım kaplamalara da değinerek yazımı bitirmiş olayım. Bazı lenslerin bazı optik elemanları multi coating adı altında farklı elementlerle kaplanıyor. Özellikle optik olarak kaliteyi arttırmak hedefleniyor ve flare yansımalarını kontrol altında tutmak hedefleniyor. Buna benzer bir mantık ile artık ileri gelen uv filtre üreticileri de uv filtrelerini farklı elementlerle kaplamaktadırlar. Tabi zaten piyasaya göre elit olan bu markalar fiyatları yüksek iken mc-mrc kaplamasıyla iki katından daha fazla para istemektedirler. Profesyonel iş yapanlar için diyebileceğim bir şey yok ama bizim gibi amatör fotoğrafçıların neredeyse lens parasına filtre almalarına da gerek yok.

Translate »
× Size Nasıl Yardım Edebiliriz ?