ND filtreler nedir? ND-yoğunluk filtresi Ne zaman ve niçin kullanılır?

ND harfleri ‘Neutral Density’ kelimelerinden türetilir ve Nötr Yoğunluk filtresi anlamına gelir. Gelen ışık miktarını azaltmak için kullanılır. Işık miktarını azaltırken de renklere zarar vermemesi gerekir.

Peki neden ışığı kısmamız gerekir? Bunun birkaç sebebi olabilir . Bize bu konuda lazım olan kısmı enstantane değerini düşürmek olacak. Enstantane düşürüldüğü zaman hareketli nesnelere hareket hissi verilir. Örneğin akan bir şelale nd filtre kullanılarak yaklaşık 30 sn pozlanırsa tül etkisi dediğimiz efekt oluşur ve göze daha hoş gelir. Özellikle de gündüz ışığında nd filtresiz uzun pozlama yapmak neredeyse imkansızdır. Bu nd filtrelerin kullanıldığı ilk noktadır. Bu paragrafa benzer şekilde hareket hissini yakalamayı da ilave edebiliriz.

Nd filtrelerin kullanıldığı diğer bir yer ise gündüz açık diyafram kullanarak alan derinliği almaktır. Açık havalarda 1.4 diyafram kullanılmışsa normal bir makine max enstantaneyi zaten kullanır. Bu da genelde 1/4000 sn dir. Fakat  bazen o kadar ışık vardır ki 1/4000 sn bize asla yetmez. En az 1/16000 gibi bir hız lazım olabilir. Bu tarz ortamlarda mecburen nd filtre kullanarak ışığı kısarız. Böylece patlak yanık fotoğraflar çekmek zorunda kalmayız. Dolayısı ile f 1.4 ile 1/16000 sn de normal pozlanacak bir fotoğrafı, nd filtre kullanarak yine f 1.4 ile 1/2000 sn gibi bir hıza indirgeyerek çekebiliriz.

ND Filtre Çeşitleri

Nd filtreler aslında tek çeşittir. Çok kaynakta  nd filtre çeşitlerini vs okuyabilirsiniz. Aslında çeşidi yoktur da etki gücü vardır desek daha doğru olur. Yani ışığı kırma gücüne göre sıralanabilirler. Örneğin 2x nd filtreler sadece 1 durak enstantane düşürebilirken, 1000x nd filtreler 10 durak kadar enstantane düşürebilir. Yani filtresiz ortamda 1/200 sn değer alınabilirken 2x nd filtre ile bu değer 1/100 e düşerken; 1000x nd filtre ile (sırası ile 1/100- 1/50- 1/25 – 1/13- 1/6- 1/3 – 1/2- 1- 2 – 4 sn ) 4 saniyeye kadar düşürülebilir.

Translate »
× Size Nasıl Yardım Edebiliriz ?