Yeni Başlayanlar İçin Beyaz Ayarı Nedir?

Fotoğraflarınız üzerinde daha fazla hakimiyet kurmak istiyorsunuz ve sürekli karşılaştığınız “White Balance” yani beyaz ayarı nasıl doğru şekilde kullanılır bilmiyorsunuz.

Muhtemelen yeni fotoğraf çekmeye başlayan herkesin bu ayarı makineye bıraktığını biliyoruz. Günümüzde bir çok makine gelişmiş teknolojileri sayesinde otomatik olarak doğru beyaz ayarını yapabiliyor fakat istisna durumlar da yok değil.

En sağlıklısı beyaz ayarı hakkında bir bilgiye sahip olmaktır.

Fotoğraf makineleri gözünüzle gördüğünüz kadar gerçek renklere yaklaşamazlar. Bu nedenle beyaz ayarını ne kadar iyi kullanırsak o kadar gerçeğe yakın tonlamalar elde edebiliriz.

Beyaz Ayarı Nedir?

Bu soruyu cevaplamak için, iki kısımda ele almak gerekir: İlk olarak, tüm ışıklar renklidir. Güneş batarken sıcak ve altın renklerdedir. Güneşli bir günde öğle vakti ise ışık, serin ve mavidir. Aynı şekilde kullandığımız yapay ışıklarda renklidir. Akkor ışıklar sarı renk verir.  Kameranızın flaşından çıkan ışık  ise tersine mavimsi bir ton ile serin bir renktedir. Gözlerimiz, değişen ışık renklerine sorunsuz uyum sağlar bu o kadar hızlı bir süreçtir ki çoğu zaman farkında olamayız.

Makinelerimiz bazen ortamda ki ışığın türünü kendisi algılayamıyor ve tam bu noktada makinemize hükmederek oradaki ışığın ne olduğunu söylememiz gerekiyor. İkinci kısımda burada başlıyor.

Beyaz dengesi, çektiğiniz görüntülerin renk sıcaklıklarını dengelemek için kullanılan bir süreçtir. Başka deyişle, beyaz dengesi belirli ışık durumlarından kaynaklanan renk atmalarını düzeltir.

Beyaz dengesi ayarlanırken, hedef renk sıcaklığının beyazın nötr beyaz gibi göründüğü yerden yapılmalıdır. Örneğin yukarıdaki fotoğrafta modelin elbisesinin parlak beyaz olduğunu görüyoruz. Çünkü renk dengelenmiş ve ölçüm elbise üzerinden yapılmıştır. Dengeli değilse, elbise, mavi veya turuncu renklerine yakın görünebilirdi. kadrajınızda ki en temiz ve beyaz olan alanın fotoğrafta da doğru tonda olduğundan emin olursanız diğer renkler dengelenmiş olacaktır.

Beyaz Dengesi Nasıl Ayarlanır?

Fotoğraflarınızda beyaz dengesini ayarlamak için iki yol vardır – kamerada veya sonradan fotoğrafı işleme sürecinde yapılabilir.

Kamera İçinde Beyaz Dengesi: Hazır Ayarları Kullanma

Her kamera, diğerinden biraz farklı olduğu için kameranızdaki beyaz dengesini nasıl ayarlayacağınızı öğrenmek için kameranızın kullanım kılavuzuna bakmanız gerekecektir. Hemen hemen tüm modern dijital kameraların renk düzensizliklerini düzeltmek için kullandığı birkaç beyaz dengesi modu vardır:

Otomatik Beyaz Dengesi (AWB) – Beyaz dengesi  tamamen makinenin kontrolü altındadır. Ancak “Kontrol”, güçlü bir kelimedir, çünkü renklerin neye benzeyeceği gerçekten sadece kameranın tahminine bırakılmıştır. Aydınlatma durumları daha zorlaştığında, AWB daha az güvenilir olur. Günışığı / Güneşli – Birçok kameranın sahip olduğu bir moddur, çok ince bir ısınma etkisi verir. Görüntülerinizin renginin mavi tonlarına doğru kaçığını fark ederseniz bu modu kullanarak onu dengeleyebilirsiniz. Maviliği geri alacaktır. Bulutlu – Bulutlu beyaz dengesi ayarı, bulutlu koşullardan kaynaklanan mavimsi tonları telafi etmek için tonları ısıtır. Gün ışığı / güneşli modundan daha güçlü bir ısınma etkisi yaratır. Gölge – Gölgeli koşullardaki ışıklandırma, bir önceki seçenekten yani bulutlu havalardan daha fazla mavilik ve soğuk tonlar olduğunda kullanılır. Sonuç olarak, bu ayar bulutlu ön ayara göre fotoğraflarınıza daha fazla sıcaklık katmaktadır. Flaş – Harici flaşlardan gelen ışık, serin veya mavimsi tarafta olmaktadır, flaş beyaz dengesi ayarı fotoğraflarınızda ışığı dengeli biçimde flaş şiddetine göre ısıtır. Floresan – Soğuk flüoresan ışık altında çekim yaparken, tonlarınızı ısıtmak için bu ayarı kullanın. Tungsten – Tungsten ışığı (akkor ışık) oldukça sıcaktır diğer modlara göre ters bir etki yaratır, bu nedenle bu ayar, renkleri soğutarak mavilik katar.

Kamera İçinde Beyaz Dengesi: Manuel Olarak Ayarlama (***)

Yukarıdaki hazır ayarlar çoğu zaman doğru sonuçlar çıkartır. fakat çoğu makine size beyaz dengesini manuel olarak ayarlama imkanı sunar. Bu seçenek ile makinenin beyaz üzerindeki tüm kontrolü size geçer. Makineye sahnenizde ki beyazın neye benzediği göstermeniz gerekir. Böylece makineniz beyazı anladıktan sonra diğer renkleri de ona göre ayarlayacak ve renk sapması yaşamadan fotoğraf çekmenize olanak sağlayacaktır.

Zor gibi gelse de, elle ayarlanan beyaz dengesi birkaç basit adımı içerir.

Fotoğraf çekeceğiniz alanda ve kullanacağınız ışığı değiştirmeden bir gri kart elde edin ve pozlandırın. Bir portre çekecekseniz ayarlarınızı ona göre yapın ve gri kartı aynı ayarlarda çekin.

Gri kartın fotoğrafın en az %18 ini kaplayacak büyüklükte olduğunu unutmayın ve kadrajınızı ona göre oluşturun. Kartı ortalayın ve fotoğrafını çekin daha sonrasında histogram grafiğini inceleyin.

Makinenizin menüsünden özel beyaz ayarı seçeneğini bulun makine gri kartı beyaz ay arı için referans olarak belirleyecektir.

Kelvin ayarlarını manuel olarak değiştirerek doğru tonları elde edip aynı kareyi yeniden çekin aradı farkı inceleyin. Beyaz ayarını manuel olarak ne kadar çok kullanırsanız hakimiyetiniz o kadar yüksek olacaktır.

Fotoğraf İşleme Sürecinde Beyaz Dengesi: Düzenleme Yazılımları İle Ayarlama

Bir başka seçenek de post-prodüksiyon yani fotoğrafları bilgisayarda işleme yöntemiyle beyaz ayarı yapmaktır. Eğer Raw formatında çekim yapıyorsanız kamera sensör üzerine aldığı tüm verileri kaydeder. Daha sonra bu verileri Camera Raw yardımıyla beyaz ayarı ve diğer tüm ince ayarlara kadar değiştirmek için kullanabilirsiniz. Lightroom ve Photoshop gibi programlar bu tür dosyalarda size sınırsız düzenleme olanağı sunacaktır.

Yeni başlayan fotoğrafçılar için en iyi seçeneklerden biri beyaz ayarını yazılımlar üzerinden yapmaktır. Beyaz ayarı için düşüneceğiniz süreyi kompozisyonunuzu geliştirmek için harcarsanız daha etkili sonuçlar elde edebilirsiniz.

 
Translate »
× Size Nasıl Yardım Edebiliriz ?