Şahin KAYGUN

“Alıştığımız fotoğraf, alıştığımız resim değil ama ne oldukları beni ilgilendirmiyor. Önemli olan iyi bir şey olması. Sanatçı çalışırken onun nasıl adlandırılacağını pek hesaba katmaz.”

  Şahin Kaygun
(1951-1992)

Doğum Tarihi : 1951, Adana
Ölüm Tarihi : 7 Aralık 1992, İstanbul

1951 yılında Adana’da doğdu. Güzel Sanatlar eğitimini fotoğraf ve grafik dallarında yaptıktan sonra Salzburg Uluslararası Yaz Akademisi’ne katıldı.

Yapıtları, Türkiye dışında Avusturya, Batı Almanya, İsviçre, İngiltere, A.B.D. ve Japonya gibi ülkelerde sergilendi ve yayınlandı.

Türkiye’de ki ilk polaroid fotoğraf sergisini açan sanatçının bu yapıtlarından bazıları Uluslararası Polaroid Koleksiyonu’na alındı.

Araştırmacı, atılımcı tavrının yanısıra, kurallara bağlı kalmayı sevmeyen, bu nedenle alışılmışın dışında çalışmalar yapan Kaygun fantastik ögeleri grafik anlatımlarla desteklediği dışavurumcu yapıtlarıyla tanınıyor.

Fotoğraf dışında sinemayla da ilgilenen sanatçı, yönetmen olarak iki filme imza atmıştır. Afife Jale (1987) ve Dolunay (1988). Dolunay, başta Cannes olmak üzere birçok uluslararası film şenliğinde gösterilmiştir.

Sanatçı 7 Aralık 1992 tarihinde İstanbul’da vefat etmiştir.
Yönetmen Filmografisi
Afife Jale – 1987

Dolunay – 1987
1. Ankara Film Festivali, En İyi Üçüncü Film Ödülü. 1988
Yapımcı Filmografisi
Dolunay – 1987
Oyuncu Filmografisi
Kaşık Düşmanı – 1984
Diğer Filmografisi
Aaahhh Belinda – 1986 …. Sanat Yönetmeni
Dul Bir Kadın – 1985 …. Sanat Yönetmeni
Adı Vasfiye – 1985 …. Sanat Yönetmeni
Dul Bir Kadın – 1985 …. Set Fotoğrafları
Dul Bir Kadın – 1985 …. Negatif Kurgu

Translate »
×

Powered by WhatsApp Chat

× Size Nasıl Yardım Edebiliriz ?