Nikon Z 6 II Hızlı Cümleler Kuruyor
Görsel anlatıda hikâyenin tutulduğu, görüntü anlamının akışla sağlandığı bir dönemden geçiyoruz. Kameralarımız, kalemlerimizden gelişkin gibi görünse de özünde ikisi de kendimizi veya konuya bakışımızı ifade ettiğimiz araçlar… Bir kamera ile de cümle kurabilir, diyalogların yerini kadrajlarımıza bırakabiliriz.
İnceleme: Uğur ÇIRAKLI
Nikon Z 6’nın uzun süredir en yakın arkadaşım olduğunu daha önceki yazılarımda da söylemiştim. Geçen ay lansmanı yapılan Z 6 II ile de içli dışlı olacağımı söyleyerek bu yazıma devam ediyorum.
Nikon’un diğer Z sistemlerinde de olduğu gibi Z 6 II dünyanın en geniş bayoneti ve en kısa flange mesafesi ile keskin görüntüleri üretmemizi kolaylaştırıyor. Sensörün ışığa karşı duyarlılığı, sahip olduğu çift işlemci, saniyede 14 kareye ulaşan çekim hızı ve 98 fotoğrafı saklayabilen ara belleği ile bizi yukarıda bahsettiğim akışa dahil ediyor. Unutmayalım ki biz yakalayabildiğimiz sürece her şey kadrajımıza girebilir.
SD kartın pratikliğine ve ulaşılabilirliğine değinmeden edemeyeceğim. Z 6’nın ilk serisinde XQD kart tercih edilmiş olsa da ikinci neslinde yanına yerleştirilen SD kart hem yedek tutabilmemize hem bütçesel anlamda ve ulaşılabilirlik olarak bize avantaj sağlamaktadır.
Görüntü üretiminde bugüne kadar karşılaştığım temel problem data kaybı… XQD kartın dayanıklılığı ve tutarlı çalışması, bütçe anlamında daha genel bir kullanıcıya hitap eden SD kart ile desteklendiğinden Z 6 II tüm dikkatleri üzerine çekiyor. Z 6II’yi Z 6’dan ayıran diğer temel farkları sizin için listeledim.
- Single Point AF ve yüksek hızlı sürekli çekim kullanıldığında saniyede 14 kareye yükseltildi. (Z 6, 12 kare)
- Çift EXPEED 6 işlemcili (Z 6 tek işlemcili)
- Perde hızları 1/8000 to 900 sn. (Z 6, 1/8000 – 30 sn.)
- Ara bellek, sürekli çekimde 98 kareye kadar fotoğraf barındırabiliyor. (Z 6, 37 kare)
- Geniş Alan AF seçeneği göz ve hayvan algılama AF desteği sunuyor.
- Videoda göz ve hayvan algılama desteği
- HDR (HLG) çıkış desteği
- Netleme halkası terse yöne değiştirme seçeneği
- Yüksek hızlı sürekli çekim modunda flaş desteği
- Artırılan batarya dayanıklılığı ile 340 kareye ulaşıldı (Z 6, 310 kare)
- USB ile çalışma desteği
- Snapbridge uygulaması üzerinden güncelleme desteği (Ver. 2.7)
- Fotoğraf ve video çekimlerinde ekran bilgilerini kaldırma veya gösterme seçeneği
- Kamera kapatıldığında odak noktasını koruma
- Kamera ekranı hareket ettiğinde elektronik vizörün otomatik kapatılması
Tasarım olarak geleneksel çizgisini bozmayan Nikon’un Z 6 ve Z 7 ile araladığı aynasız dünyasının daimi üyesi olacağını, Z 6 II ve Z 7 II’nin performansına bakarak görebiliriz.
Dual işlemci ve geliştirilen HDR video çıktısı beni heyecanlandıran başlıca özelliklerinden.
Yayın uzayının Rec709 ’dan Rec2020’e hızla yol aldığı bu dönemde bir kamera sizin isteklerinizin yanı sıra ilerleyen teknolojiye yetişebilmeli. Post-prodüksiyon aşamalarında işlenebilir görüntü hem zamandan hem bütçeden tasarruf etmemizi sağlamaktadır. Bir gövdenin kayıt performansının yanı sıra bize verdiği çıktı performansı da oldukça önemlidir. Harici kayıtçı ile 12 Bit Raw çıktı alabildiğimiz gövde, kendi başına da 4K 60p çekim yapabilmektedir. Ayrıca RAW video çıkışının artık Atamos protokolünün yanı sıra artık Blackmagic kayıtçılarıyla uyumlu olduğunun müjdesini verebiliriz.
Logaritmik çekim konusunda muadillerinin aksine tavrını koruyan Nikon, sıkıştırılmış Log çekim performansı yerine Nötr veya Flat bir data sunabilmektedir. Bu durum renk düzeltme ve renk düzenleme aşamalarında elimizi bir hayli rahatlatmaktadır. SD karta yapılan logaritmik 10 bitlik bir kayıt benim için gerçeği yansıtmıyor diyebilirim.
İnceleme yazılarımı yazarken detaylı teknik özelliklerle sizleri sıkmak yerine cihaz ile geçirdiğim süre boyunca dikkatimi çeken özelliklerinden ve de sektörde nasıl bir yer edinebileceğini tahmin etmeye çalışarak genel bir bakış yazmak istedim. Merak edenleriniz veya cihazı test etmek isteyenleriniz Nikon’un Sirkeci’de bulunan merkezini ziyaret edebilir.