İlk Kez Sokakta Fotoğraf Çekeceklere Tavsiyeler
Fotoğrafın tüm dallarında olduğu gibi sokak fotoğrafçılığında da sokaklara çıkmadan önce ön hazırlık yapmak gerekmektedir. Bu ön hazırlık safhasını tam olarak bilmeyen fotoğrafçılar, sokaklardan ya elleri boş gelmektedir, ya da çektikleri kedi, köpek, bina vs. fotoğrafları ile sokak fotoğrafı akımına ait olmayan fotoğraflar çıkaracaklardır.
Bu makalede adım adım sokak fotoğrafı nasıl çekilir onu anlatacağız.
1. Ön Hazırlık
Ön hazırlık evde daha üstümüzü giyerken başlar sokak fotoğrafında. Hepimiz gripli fotoğraf makinamıza taktığımız 70-200mm lenslerle caddelerde dolaşıp fotoğraf çekerken insanların ilgisini de çekmeye bayılırız. (Buna hayır diyecek çok kişi olacaktır, ama halihazırda sokaklarda durum böyle) Dünyalar kadar para saydığımız National Geographic aksesuarları, Canon ya da Nikon hatta Pentax tişörtleriyle ne yazık ki ?sokak fotoğrafı? çekemeyiz. Tabi fotoğraf çekeriz, ama tüm ilgi üstümüzde olacağından yakaladığımız her kare hayattan uzak, kocaman objektiflerden ürkmüş insan suratlarıyla dolu, değersiz anlar olacaktır.
Sokak fotoğrafı çekmenin püf noktası hayata karışmaktır. Bir fotoğrafçı olarak, fotoğrafa yabancı olan bir toplumun arasına karışmaya çalışmak sadece zamanı boşa harcamaktır. Sokaktaki anları ancak onlardan biri olduğumuz zaman yakalayabiliriz.
Onlardan biri olmanın temel kuralı da dikkat çekmeyecek şekilde giyinmektir. Bir kot pantolon, dikkat çekmeyecek renkte bir tişört, ( imkanlar el verdikçe önünde fazla deseni, sloganı, sosyal mesajı olmayan türden) ve en önemlisi rahat spor ayakkabılar (fotoğraflarının çekilmesine tepki gösteren insanların arasından topuklu ayakkabılar ya da botlarla hızlıca uzaklaşmak zor olacaktır) bir sokak fotoğrafçısının dikkatleri üzerine çekmeden rahatça caddelerde dolaşmasını sağlayacaktır.
2. Ekipman Hazırlığı
Türk toplumunda yaygın olan kanılar ?Büyük fotoğraf makinası olan, iyi fotoğrafçıdır? ve ? Büyük fotoğraf makinası, profesyonel çekim amaçlıdır?, ne yazık ki sokakta sık sık karşılaşacağımız bir durumdur. Gripli 5d mark2?sine 100-400mm lensini takıp sokakta insan portresi kovalayan bir fotoğrafçının duyacağı tepkilerden bazıları ?Ne çekiyorsun??, ?Hangi gazete?? ya da ?Kaçma lan!? olacaktır. Bu yüzden gerekli olmayan hiç bir şeyi yanımıza almamak en iyi sonuçları getirecektir.
Öncelikle fotoğraf makinamızdan varsa gripi çıkartıyoruz, ve flaşlarımızı çantalarında tutuyoruz. Sokak fotoğrafı çekmek için tüm ekipmanını sırt çantalarına doldurup öğle sıcağının altında İstiklal? i turlayan fotoğrafçılar sadece terliyorlar. Çantanın verdiği yorgunluk hem doğru anda deklanşöre basmalarına mani olacaktır, hem de bir çok lensin vereceği farkli kadrajlar düşüncesi o anı yakalamalarını engelleyecektir.
Bu yüzden yanımıza içine su ve cüzdanımızı koyacağımız büyüklükte bir çanta almak kafi olacaktır. Sakın fotoğraf makinasını devamlı çantasında taşıyıp sadece fotoğraf çekerken çantadan çıkaranlardan olmayın. Sokakta neyin ne zaman gerçekleşeceği hiç belli olmaz. Hayatınızın fotoğrafını kameranız çantanızda olduğu için ağzınız açık bir şekilde izlemek zorunda kalabilirsiniz.
3. Hangi Ekipman?
Canon EF 70-200 f:2.8 L IS II, Canon 135mm f/2 L gibi lensler hep ağzımızı sulandırır, ama bu kadar pahalı ve açık diyaframlı oyuncaklar sokak fotoğrafı için hiç de gerekli değildir. Aslında bir SLR sisteme bile ihtiyaç olmayacaktır. Sokak fotoğrafı demek arkası bulanık yaşlı insan portreleri demek değildir. Aksine sokakta insanın hayatla etkileşimini yansıtmaktır. Bunun için de telefonumuzun kamerası, basçek bir makina dahi işimizi görecektir. Unutmayın önemli olan doğru anda doğru yerde olup doğru tuşa basmaktır.
SLR sistemlerin çok yaygın olduğunu göze alarak ideal sokak fotoğrafının nasıl çekilmesi gerektiğini bu sistemler üzerinden anlatmak doğru olacaktır.
Sokağa adım atıldığında, ilk yapılması gereken fotoğraf makinasını M moduna almaktır. Otomatik modda kalan bir fotoğraf makinası, fotoğraf anında binaların gölgesi yüzünden sıklıkla şaşıracak ve bize düzgün pozlanmış bir gökyüzü altında karanlıklar içinde insan fotoğrafları verecektir. Bunun önüne geçmek için gölgede kalan bir yeri doğru pozlayarak, verdiği değeri M moduna girmek bize minimum kayıpla fotoğraf elde etme fırsatı verecektir. Tabi ki Raw çekmek zorunda olduğumuzdan bahsetmiyorum bile. Işığı kontrol edilemeyen bir ortamda jpeg fotoğraf çekmek, intiharla eşdeğer bir hata olacaktır.
Lens olarak ise, seçimi geniş açı lenslerden yana kullanmak zorundayız. Unutmayın; sokak fotoğrafının felsefesi hayatın içine karışmaktır. Tele lenslerle hayatı uzaktan izlemek değildir. 24, 28 ve 35mm en ideal aralıktır. Diyafram seçimi de kısık olmalıdır, fotoğraftaki insan kadar arkasında neler olup bititği de önemlidir. bu yüzden 5.6 ve 8 arası diyafram aralıkları sokak fotoğrafı için idealdir.
4. Ne Çekilmeli?
Sokak fotoğrafının özü insan ve hayattır. Bu yüzden sokaklarda gördüğümüz kedi ve köpekleri algımızdan çıkarıyoruz. Çok şirin olabilirler, fakat unutulmamalıdır ki, insan odaklandığı kadar o alanda gelişir.
Başlangıç olarak içinde insan olan her an fotoğraflanabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, fotoğrafta model kadar arkaplanın da önemi çok büyüktür. Selpak satan çocuk fotoğrafı sıradan bir sokak fotoğraftadır, fakat selpak satan çocuğun arkasında bir Porsche galerisi varsa ve bir çift burada bir araba beğeniyorsa, işte bu çok iyi bir fotoğraftır.
Örnekle de anlattığım gibi, sokak fotoğrafında vurgulanan şeyler sıklıkla zıtlıklardır. Yağan karın altında koşan mini etekli bir kadın, Bankta şarap içen takım elbiseli bir adam, ya da bir sokak palyaçosunu izleyen halk arasında somurtman bir çocuk. Zıtlık ne kadar büyükse, yaratacağı etki de aynı büyüklükte olacaktır.
5. Neden Siyah Beyaz?
Bir çok insan siyah beyaz fotoğrafın ya nostaljik ya da kolay kaçmak olduğunu düşünür. Yanılıyorlar. Sokak fotoğrafında siyah beyazın yeri sanılanın tam aksinedir. Sokaklarda, eğer magazin dergilerine fotoğraf çekmiyorsak, renkleri kontrol edemeyiz, ve bu sıklıkla fotoğrafta karmaşaya yol açar. Bu da fotoğraf izleyicisinin dikkatini dağıtır ve vermek istediğiniz mesajı almasını engeller. Böyle durumlarda şu sözü daima hatırlayın. ?Renkler insanların kıyafetlerini ortaya çıkarır, fakat siyah beyaz ise ruhlarını.? Eğer sokak fotoğrafında an?ın özüne inmek ve vermek istediğiniz mesaja yoğunlaşmak istiyorsanız, siyah beyaz fotoğraf sizin yapabileceğiniz en iyi tercih olacaktır.