Ay Fotoğrafı Nasıl Çekilir?
Bahar ve yaz aylarının gelmesiyle beraber ay fotoğrafı çekmek için şartlar fazlasıyla oluşmaya başladı. Güzel bir ay fotoğrafı çekmek için ilk şartlardan birisi olan temiz ve berrak bir hava ve açık bir gökyüzü, özellikle bu sene bahar ve yaz yağmurları sonrası karşımıza çıkıyor. Özellikle yazın yağan kısa yağmurlar sonrası temiz bir hava ile karşı karşıya kalırız bu durumda bize ayı fotoğraflamak için güzel bir ortam sağlar.
Ay fotoğrafı çekmek ve dolunay zamanı farklı noktalarda ayın görüntülerini yakalamak için hava şartlarının uygunluğunun yanısıra en az 1000 metre yüksek rakımda olmak temiz bir çekim için iyi bir altyapı oluşturacaktır. Böylelikle yaşadığımız büyük şehirlerdeki ışık kirliliğinin oluşturduğu puslu havanın önüne geçmiş hem de atmosferin bize yakın olan tabakasından yansıyan toz, duman gibi unsurlardan bir nebze olsa kurtulmuş oluruz.
Bazı Fotoğraflarda Ay Nasıl Bu Kadar Büyük Görünebiliyor
Ay fotoğrafları çekmek için dijital SLR kamera ayarlarına ve detaylara geçmeden önce sıkça sorulan bir soruya bir Flickr fotoğraf örneğiyle cevap vermiş olalım. Bazı ay fotoğraflarında ayın çok büyük ama kadraja giren canlı ve cansız varlıkların küçük bir şekilde çıkması nasıl sağlanır?
Bazı fotoğraflar ayı nasıl bu kadar büyük gösterebiliyor sorusuna yanıt elbette ayı büyütmek değil ama basit bir yaklaşımla ayı büyük gösterme hilesi olabilir. Öncelikle yılın belirli zamanlarında –özellikle medcezir zamanı olan Mart ve Eylül’de– Ay Dünyaya daha yakın oluyor. Ayın büyüklüğü değişmeyeceğine göre ayı kadraja büyük bir şekilde alıp, önünde kadraja dahil olan unsurları (üstteki fotoğrafta ağaçlar) hesaba katarak geriye doğru gitmek olacaktır. Aydan uzaklaşıldıkça ayın büyüklüğü değişmeyecek ama ağaçlar ufalmaya başlayacaktır. Yukarıdaki fotoğrafta Pete, ağaçlardan geriye doğru 3km kadar gitmiş ve bu fotoğrafı çekmiş.
Ay Fotoğrafları Çekmek İçin Dijital SLR Kamera Ayarları
Düşünüldüğünün aksine ay fotoğrafı çekmek çok zor değildir. Önemli olan ayın yüzeyi gözükecek şekilde bir çekim yapabilmek ve ayın bembeyaz parlak bir şekilde gözük memesidir.
1. Ay üzerinde gerekli netlemeyi sağlayabilmek için odak uzaklığının en az 300mm olması gerekmektedir.
2. En düşük ISO seçeneğini seçerek çekim yapın. Bu hem size ay üzerindeki detayları yakalaya bilmenizi sağlayacaktır, hem de ay dışında kalan karanlık bölgedeki kumlanmaları en az seviyeye çekecektir. Yaklaşık olarak ISO 100 seviyesi ya da max. ISO 200 ay fotoğrafları için ideal tercihlerdir.
3. Ay uzak bir noktada olduğundan diyafram seçiminin çok fazla bir önemi olmayacaktır. Yine de ay fotoğrafları için f/5.6 ile f/8 diyafram aralığı en popüler seçenekler olarak karşımıza çıkıyor.
4. Bilinenin aksine ay fotoğrafları çekerken uzun pozlama yapmamanız gerekmektedir. Her ne kadar karanlık bir ortamda çekim yapılsa da önemli olan odak mesafesini sağlayabilmek ve ayın pozlanması aşamasında parlamasını engellemektir. Bunun için 1/20 saniyeyi geçmeyecek noktada yapılacak pozlamalar ayın belirgin olması açısından önemlidir. Sadece 1 saniye bile pozlansa ay parlak bir yuvarlak olarak gözükecek ve istenilen görüntüyü vermeyecektir.
5. Bir üstteki açıklamaya istinaden ay fotoğrafları için eğer manuel ayarlardan emin değilseniz, enstantane öncelikli (shutter priority) çekim yapmanız daha doğru olacaktır. Önemli olan ayın uzun pozlanmaması ve havanın kararma seviyesine göre enstantane hızınızın 1/20 ile 1/250 arasında değişmesi olacaktır.
6. Her ne kadar uzun bir pozlama yapmayacaksanız da tripod kullanın. Hatta titremeyi ortadan kaldırmak için deklanşöre elle basmayın. Süreli çekim ya da uzaktan kumanda yardımıyla çekim yapın.
Denenmiş ve tecrübe edilmiş bazı ay fotoğrafı çekim değerlerini belirtmemiz gerekirse, 300mm odak mesafesi ve ISO 100 ortak ayarlarda 1/250 saniyede f/5.6 ya da 1/125 saniyede f/8 diyafram ayı belirgin gösterecek ayarlardır.
Fotoğraf çekmeye yeni başlayanlar için ay fotoğrafları çekmek enstantane hızını doğru anlamak için en güzel yöntemlerden birisidir.
Kaynak : https://www.fotopedi.org/ay-fotografi-nasil-cekilir-ay-fotografi-cekmek-icin-kamera-ayarlari-ipuclari-11614