Photoshop ile Kumlanmayı Azaltma

Koyu tonlarda pozlanmış fotoğrafınızı aydınlatıp fotoğrafınızı renklendirdiğinizde, rahatsız edici koyu pikseller belirgin bir şekilde ortaya çıkar. Bu kumlanmadan Photohop’un özel “Noise” filtresi sayesinde kurtulabilirsiniz. Daha da zor durumlarda parlaklık kanalını da kullanabilirsiniz.

1- Kumlanmayı giderme

Menü çubuğu üzerinden “Filter/ Noise/ Reduce Noise” dizinini izleyin. Önizleme penceresinden kumlanmanın yoğun olduğu bir alanı seçin ve yaklaşık %300 oranında fotoğrafa yakınlaşın. “Strength” sürgüsü ile parlaklığın neden olduğu kumlanmadan kurtulun. “Reduce Color Noise” seçeneği ile renklerin oluşturduğu kumlanmayı azaltın. Bu işlemlerin ardından fotoğrafınız bulanık görünüyorsa “Preserve Details” ve “Sharpen Details” seçenekleri ile detayları geri kazanabilirsiniz.

Fotoğrafınızdaki değişiklikleri gözlememek için fotoğrafın önceki ve sonraki halini karşılaştırmanız önemlidir. Önizleme penceresine fare tuşunu basılı tutarak tıkladığınızda, filtrelenmemiş orijinal fotoğrafı görüntüleyebilirsiniz. Parmağınızı fare tuşundan kaldırdığınızda tekrar filtrelenmiş görüntü karşınıza çıkar.

2- Gelişmiş Kumlanma Giderme

“Advanced” seçeneğini etkinleştirdiğinizde filtreyi mavi, kırmızı, yeşil kanallar üzerinde ayrı ayrı uygulayabileceğiniz “Per Canal” sekmesi eklenir. İnce detaylara sahip motiflerinizde kanalları kullanmanız size daha da yardımcı olacaktır.

3- Aşırı Kumlanmayı giderme

Kumlanmanın çok fazla olduğu fotoğraflarda menü çubuğu üzerinden “Image/ Mode” dizinini izleyerek “RGB color” modunu “LAB color” seçeneği olarak değiştirin. Bu modun avantajı parlaklık ve boyanabilirlik değerlerini kolayca ayrıştırabilmesidir. “Window” menüsünden “Chanel” panelini etkinleştirin. Fotoğrafın ışıklılık oranını (Lightness) ve renk kanallarındaki (“a” ve “b” kumlanmaları gözlemleyin.

4- Kanal Temizliği

“b” kanalı etkinken “Filter/ Blur/ Gaussian Blur” yolunu izleyin. Buradaki değişiklik parlaklık kanalı üzerine uygulanacağı için fotoğrafınızdaki detaylar zarar görmez.

Bilgi

· Kumlanma Nasıl ortaya çıkar?

Kumlanmayı, fotoğraf içeriğini örten alarm sinyalleri olarak adlandırabiliriz. Kumlanma, yüksek ISO(Işık hassasiyeti) değeri ya da piksel yoğunluğunun fazla olması sonucu ortaya çıkar. Fotoğrafta renkli rahatsızlık verici piksellere renk kumlanması ya da gren adı veriliyor. Öte yandan parlaklığın oluşturduğu yani aydınlık ve koyu piksellerle de karşılaşabilirsiniz.

· İlk önce kumlanmadan kurtulun

Fotoğraf düzenleme işleminde her zaman kumlanma giderme işlemini ilk sırada tutun. Aksi takdirde ton değeri düzenleme araçları kumlanmadan etkilenen pikselleri fotoğraftan ayrı değerlendirebilir.

· Otomatik Temizlemeyi Kullanmayın

Kumlanma giderme filtresinin fotoğrafla uyumlu olabilmesini sağlayabilmek için “Reduce Noise” penceresinde, “Remove JPEG Artifact” seçeneğini kullanmamaya özen gösterin.

· Kumlanma Giderme Uzmanları

Photoshop’un kumlanma giderme seçeneği sizi tatmin etmiyorsa, Noise Ninja (http://www.picturecode.com) ve buna benzer uygulamalar ile her tür fotoğraf makinesi için olabildiğince detayları koruyarak, kumlanmayı gidermeyi amaçlıyor.

Gelişmiş Seçenekler: “Advanced” seçeneğini kullanarak mavi, kırmızı ya da yeşil renk tonları üzerinde ayrı ayrı çalışabilirsiniz.

Kanal Paneli: Parlaklık kanalı kumlanmadan kurtulmak için oldukça iyi bir çözüm.

Önce/Sonra: Sağ yarıda kumlanmaya maruz kalmış bir fotoğraf kesiti, sol yarıda da kumlanmadan arındırılmış kesiti görebilirsiniz.

 

Bilgi : Recep BALTAŞ

Translate »
× Size Nasıl Yardım Edebiliriz ?