Fotoğraf çekerken dikkat etmek gereken kurallar

Fotoğraflar bir saniye bile durmadan akıp giden hayatın ritmini yakalayan araçlarımızdır. Onlar bizi zamandan ve mekandan alır başka zamana ve mekana taşırlar. Fotoğraf makinesine zaman makinesi demek bu açıdan bakıldığında yanlış olmaz. Fotoğraf çekmek anı dondurmak demektir. Güzel bir an yakaladığımızda bunu dondurmak ve ileride bu güzel anı tekrar tekrar yaşamak için ömrümüzü çalan zamandan güzel anları yürütürüz adeta.

Zaman bizden ömrümüzü çalar, fotoğraflar ise bizim ömürden çaldıklarımızdır. Bu kadar önemli olan fotoğrafları çekerken yani anı dondururken elbette en güzelce can alıcı fotoğraflar çekebilmeliyiz. Sevdiğimiz insan bir fotoğraf çek dediğinde en iyi şekilde çekebileceğimize inanmalıyız, çünkü güzel anılar güzel resimlerle ayrı bir değer ve kalıcılık sağlar. Mat donuk hiçbir şey anlaşılmayan cansız kareler yerine canlı estetik ve uzun yıllar boyunca anın yüklendiği heyecanı saklayabilecek fotoğraflar çekmemiz gerekir.

Fotoğraf çekmek ile kaliteli fotoğraf çekmek arasında fark vardır.

Kaliteli fotoğraf çekerken Nelere dikkat etmeliyiz?

  • Işık.
  • Sadelik
  • Objeleri çerçeve içine özenli yerleştirmek
  • Mesafe Ayarı
  • Doğru açı
  • Doğru flaş kullanımı

Yukarıda sayılan bu özellikleri tek tek açıklayalım:

Işık: Işık kararında ayarlanmalı. Gece ve gündüz durumlarına göre iyi bir flaş ayarı yapılmalı. Çok kaliteli fotoğraf makineleri ile fotoğraf çekilirken istenen kalitede yüksek renk çözünürlüğünde fotoğraflar elde etmek için ışık ilk dikkat edilecek husustur. Fotoğraf çok ışık aldığında bozulduğu gibi az ışık aldığında da bozulmaktadır. Fotoğraf çekerken güneşi karşınıza almayın ve karenin odağına oturtmayın.

Sadelik : Fotoğraf çekerken sade bir enstantane yakalamak için beklemek ve doğru anı gözlemlemek için sabırlı olmak lazımdır. Tıpkı avını sabırla bekleyen bir avcı gibi fotoğrafta sadeliği yakaladığımız ana kadar beklemeyi bilmek ve mümkünse ayarlamaları bizzat yapmak bizlere kaliteli fotoğraf çekmemiz için yardımcı olacaktır.

Objeleri çerçeve içine özenli yerleştirmek: Objeleri çerçeve içine yerleştirirken profesyonel bir iş çıkarmak için simetriye objelerin pozisyonuna açılarına ve aradaki mesafe ile birlikte ışığa dikkat etmemiz gerek. Fotoğrafı 9 eşit kareye böldüğümüzde ortadaki karenin 4 köşesi fotoğrafçılıkta altın merkezler olarak bilinirler. Ön plana çıkarmak istediğimiz objeleri altın merkezlere denk getirmek ortaya güzel bir fotoğraf çıkarmamıza yardım edecektir.

Mesafe Ayarı: çekilmek istenen fotoğrafı çekerken hangi objeyi ya da objeleri altın merkezlere yerleştirmiş isek o objeleri en iyi mesafeden çekmemiz gerek. Gereğinden fazla yakın mesafeden çekilen resimler kötü bir görüntü verebileceği gibi gereğinden fazla uzak mesafede çekilen resimler de kötü görünür. Mademki ömrümüzü çalan zamandan bir an çalacağız o halde en iyi şekilde çalalım.

Doğru Açı: fotoğraf çekerken en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de doğru açıdan fotoğraf çekmektir. Işık mesafe obje merkezleme ve doğru açı bizlere en güzel fotoğrafı verecektir. Doğru açıyı yakalamak için acele etmenize gerek yok. Deneme yanılma yolu ile doğru açıyı yakalayana kadar kendinizi eğip bükün. Sonuçta ortaya çıkaracağınız eser uzun yıllar boyunca kalıcılığını koruyacaktır. Acele etmeden en doğru açıyı tespit ettikten sonra deklanşöre basın.

Doğru Flaş Kullanımı: Fotoğraf makineleri artık büyük bir gelişim gösterdi. Bilim ve teknolojideki buluşlar her geçen gün daha da ivme kazanarak sınırsızlığa doğru hızla giderken her yeni buluş hayatımızı biraz daha güzelleştiriyor. Hayatımızın her alanına yansıyan bilimsel ve teknolojik gelişimler fotoğraf makinelerine de uğruyor. Günümüzde HD kalitenin 4 katı kadar yüksek çözünürlüklü kaliteli fotoğraflar verebilen fotoğraf makineleri var. Gece ve gündüz moduna göre flaş kullanma gerekliliğine karar veren akıllı makineler sayesinde en güzel ve alımlı fotoğrafları çekebiliyoruz.

Translate »
× Size Nasıl Yardım Edebiliriz ?