Çarpıcı fotoğrafçılık tamamen anlatıyla, yani görüntünüzün anlattığı hikayeyle ilgilidir.
Konunuz, sanatsal yaklaşımınız veya teknik seçiminiz olsun, bir fotoğrafın bir hikaye anlatmasına yardımcı olmanın sayısız yolu vardır. Sığ alan derinliği (bazen sığ DOF olarak da bilinir) böyle bir tekniktir.
Sığ alan derinliği nedir?
Deneyimli fotoğrafçı Jeff Carlson, sığ alan derinliğiyle çekim yapmanın “bir uçağın odakta olması ve diğer her şeyin odak dışı olması” anlamına geldiğini açıklıyor. Bu, lensinizdeki diyafram açıklığından etkilenen teknik bir seçimdir. Carlson, “Geniş bir diyafram açıklığına sahipseniz lens daha fazla ışık alıyor” diyor. “İçeriye ne kadar çok ışık girerse, o kadar sığ alan derinliği etkisi elde edersiniz.”
Sığ alan derinliği, daha fazla ışığın içeri girmesine izin vermek için düşük f değeriyle veya f değeriyle (1,4’ten yaklaşık 5,6’ya kadar) fotoğraflar çekilerek elde edilir. Bu, odak düzleminizi birkaç inç ila birkaç fit arasına yerleştirir. Konunuza ve odak noktanızın alanına bağlı olarak görüntünüzün ön planını veya arka planını bulanıklaştırabilirsiniz. Daha küçük bir f-stop sayısı (daha geniş bir diyafram açıklığı) ile kameranıza daha fazla ışık girer. Bu, aşırı pozlamayı veya fotoğrafınızdaki beyazların sönmesini önleyecek kadar deklanşör hızınızın yeterince hızlı olması gerektiği anlamına gelir. Bir DSLR fotoğraf makinesindeki tüm ayarlarınızın (diyafram açıklığı, enstantane hızı, odak uzaklığı ve ISO) arasındaki ilişkiyi anlamak, başarılı bir sığ alan derinliği için çok önemlidir. Örneğin odak uzaklığınız ne kadar uzun olursa alan derinliğiniz o kadar sığ olur.
Sığ bir alan derinliği elde etmenin bir başka yöntemi de kamera, nesneniz ve arka planınız arasındaki mesafeyi artırmaktır. F/1.4 gibi çok geniş diyafram açıklığına sahip bir lensiniz olmasa bile nesneden uzaklaşıp yakınlaştırma yaparak veya arka plandan ayrıldığından emin olarak güzel bir efekt elde edebilirsiniz. . Bir grup ağaçtan 20 metre uzakta duran bir kişi, kişinin ağaçlardan birine veya sağlam bir duvara yaslanmasına göre daha yumuşak bir arka plan oluşturacaktır.
Başarılı sığ alan derinliği.
Fotoğrafçı Derek Boyd, “Yeni bir fotoğrafçı olarak, bir konuyu vurgulamak istiyorsanız sığ alan derinliği bunu yapmanın en kolay yollarından biridir” diyor. İzleyicinizi görselde önemli olana yönlendirmeye yardımcı olan harika bir araçtır. Bir noktayı vurgulayıp kompozisyonun geri kalanını yumuşak bir şekilde bulanıklaştırarak fotoğrafınıza önem kazandırabilirsiniz. Fotoğrafçı Stephen Klise, bunu “birinin ilgisini çekmek ve onun daha fazla merak etmesini sağlamak için bir şeyin odağını değiştirmek için de kullanabileceğinizi” söylüyor; konuyu hafifçe bulanıklaştırmak, görüntüye derinlik ve ilgi çekicilik katabilir.
Fotoğrafçı Hannah Concannon da benzer bir noktaya değiniyor: “Sığ bir alan derinliği kullanarak görüntünüzün ilginç bir bölümünü gerçekten vurgulayabilirsiniz” diyor. “Birkaç ay önce bir demet çiçeğimin olduğu bir fotoğraf çekimi yaptım ve sonra bu küçük siyah plastik karasinekleri buldum. Oraya bir tane koyardım ve odaklanıp odaklanamayacağıma bakardım ve sığ alan derinliğinin yalnızca karasinek üzerinde merkezlenmesini sağlardım.” Sığ alan derinliği izleyicinin dikkatini çekebilir ve beklenmedik bir şeyi vurgulayabilir.
Sanatçı Cheryl Medow, kuşları doğal ortamlarında fotoğraflarken büyük etki yaratmak için sığ alan derinliğini kullanıyor. Sığ bir alan derinliğiyle çekim yapıldığında kuşlar odakta olurken arka planları tamamen bulanıklaşır. Bu, nesnenin çevresini kolayca kesmesine ve çarpıcı kompozit parçalar yaratmasına olanak tanıyarak, çalışmalarına bir gerçeküstücülük unsuru katıyor.
Ancak bulanık arka planların tek kullanımı kompozit parçalar değildir. Carlson şu anekdotu paylaşıyor: “Çekim yapıyorsunuz ve bir şey gözünüze çarpıyor: bir çiçek, bir kişi veya bir yer işareti. Gözlerimizin çalışma şekline odaklanırız ve bunun iyi bir atış olacağını düşünürüz. Yani bir fotoğraf çekiyorsun ve mutlu oluyorsun, sonra yoluna devam ediyorsun. Daha sonra çekiminize bakarsınız ve sahneyi inceleme konusunda iyi bir iş çıkarmadığınızı fark edersiniz. Yani o çiçeğe sahip olabilirsiniz ama arka planda, gözünüze çarpan şeye odaklandığınız için fark etmediğiniz taşan bir çöp kutusu da olabilir.”
Sığ alan derinliğinin yararlı olabileceği yer burasıdır. Kompozisyonunuzu geliştirmek için gereksiz kusurları bulanıklaştırarak önemli olana odaklanmanızı sağlar.
Portrede alan derinliği.
Klise, “İnsanlar portre çekerken sığ alan derinliği kullanmaktan çok bahsediyor” diyor. Portre genellikle birinin yüzündeki özelliklerin vurgulanmasıyla ilgilidir. Örneğin izleyicinin fotoğraftaki konu ile doğrudan bağlantı kurmasını istediğinizde, konunun gözlerine sığ bir odaklanma önemli olabilir. Sığ alan derinliği, arka plandaki dikkat dağıtıcı ayrıntıların ortadan kaldırılmasına da yardımcı olabilir. Ancak portre çekimlerinde sığ alan derinliği kullanıldığında “çok büyük miktarda isabet veya kaçırma riski vardır” diye ekliyor Klise: Eğer alan derinliği sığsa ve odak yalnızca konunun burnundaysa, işareti kaçırmışsınızdır ve görüntüyü gizlemişsinizdir. izleyicinin konunuzla olan bağlantısı.
Loş bir ortamda portre çekiyorsanız, iyi bir pozlama için yeterli ortam ışığını elde etmek amacıyla diyafram açıklığınızı f/1,4’e açmanız gerekebilir. Ancak bu, sığ bir alan derinliğine yol açarak nesnenizi bulanıklaştırabilir. Kişinin tamamen odaklanmasını sağlamak için f/5,6 veya f/8 diyafram açıklığını açarak bu kasıtsız sığ alan derinliğiyle mücadele edebilirsiniz. Ancak bu diyafram açıklığında, yeterli pozlamayı elde etmek için muhtemelen ek yapay ışığa ihtiyacınız olacaktır. Sanat yönetmeni ve fotoğrafçı Alex Tan, yeni başlayanların “yanıp sönen ışıklar ve sürekli ışık gibi aydınlatmanın yapay modifikasyonunu anlayıp öğrenmesini” öneriyor. Yapay aydınlatma dünyasının şaşkınlığına kapılmayın; bu sadece öğrenmek için bir fırsat. Doğru aydınlatma araçlarının elinizin altında olması, en iyi çekimi yapmanıza ve aradığınız sığ veya derin alan derinliğini elde etmenize yardımcı olur.
Sığ alan derinliğiyle ilgili bir diğer temel zorluk, odak alanınızın yeterince geniş ve doğru yerde olmasını sağlamaktır. Boyd şöyle açıklıyor: “Basamaklamayı öneriyorum: Biri f-stop’ta 1,2, biri f/1,8 ve biri f/2,0’da olmak üzere birkaç çekim yapın. Umarım bu üç çekimden birinde istediğiniz her şey odaktadır ve odak dışı olmasını istemediğiniz her şey vardır.” Basamaklama özellikle portre fotoğrafçılığında kullanışlıdır ve birinin yüzünün tamamına odaklanmanızı garanti etmenize yardımcı olabilir.
“Sığ alan derinliğini kullanırken gerçekten ne elde ettiğinizi bilmek istiyorsanız, kameranızı manuel olarak odaklayın ve yakınlaştırın.”
Sığ alan derinliğine sahip görüntüler çekerken geniş açılı lens kullanmaktan kaçının. Geniş açılı lensler, derin alan derinliğine daha uygundur ve tüm sahnenizi odaklamanıza olanak tanır. Manzara fotoğrafçılığı, keskin odaklanmanın ve derin alan derinliğinin arzu edildiği bir alandır. Kendinizi başarısızlığa hazırlamayın ve bunun yerine daha uzun bir odak uzaklığı kullanın.
Odaklanmanızı nasıl geliştirebilirsiniz?
Tecrübe en iyi öğretmendir. Sığ alan derinliğinin teknik tarafında ustalaşmak istiyorsanız dışarı çıkın ve çekim yapın. Carlson “manuel modda veya diyafram öncelikli modda çekim yapmayı” öneriyor. Yeni başlayanlara basit bir konu seçmelerini ve odak basamaklamayı denemelerini tavsiye ediyor. Aynı fotoğrafı farklı diyafram açıklıklarında çektiğinizde geri dönüp farklılıkları inceleyin. Her görüntüde ne düzeyde ayrıntı elde ettiğinizi görün ve her alan derinliğinin aralığını öğrenin.
Sığ alan derinliğinizi geliştirmenin bir başka yolu da fotoğrafınızdaki anlatıma odaklanmaktır. Görüntünüzün anlattığı hikaye için tek bir nesne önemli mi? Hem sığ hem de derin alan derinliğiyle denemeler yapın ve bunların anlatıyı nasıl değiştirdiğini görün. Sonuçta fotoğrafçılık tamamen hikaye anlatımıyla ilgilidir ve sığ alan derinliği gibi teknikler, bir sanatçının bu hikayeyi ölçeklendirmek ve güçlendirmek için yapabileceği seçimlerdir.
Çekim sırasında alan derinliğini ayarlamadıysanız, bu bulanıklığın bir kısmını her zaman son işlemlerde ayarlayabilirsiniz. Başlamak için Photoshop’ta görüntünüzde bir odak alanı seçmeye yönelik bu eğitime göz atın. Bu basit araçlara ilişkin temel anlayışınızı geliştirmek, fotoğraflarınızdaki bulanıklığı ve alan derinliğini ayarlamanıza yardımcı olabilir.