Odak istifleme/braketleme, keskinliği sağlamak için aynı karenin (bu durumda bir manzara) farklı odak noktalarından birkaç çekimini çekmekten oluşur. Gerekli mi? Çoğu durumda, hayır, çünkü f/9’un üzerindeki bir diyafram genellikle alan derinliğindeki küçük değişiklikleri kapsar. Ancak, nesneler merceğe yakın ve ön plan ile arka plan öğeleri arasında büyük bir mesafe bulunan ultra geniş bir lens kullanıyorsanız, keskinliği sağlamak her yerde faydalıdır.
“Odak istifleme”, farklı odak konumlarında çekilmiş birçok fotoğrafı, artan alan derinliği ile tek bir görüntüde birleştirme işlemidir.
Dilimlere ayrılmış bir somun ekmek düşünün. Fotoğraf makinenizin yandaki şekilde görüldüğü gibi yalnızca ekmeğin bir dilimini odakta yakalayabildiğini varsayalım, bu durumda diğer
dilimler bulanık çıkacaktır. Buradaki örnekte önden üçüncü sırada bulunan dilime netleme yapılmış.
Odak kaydırmalı çekim tekniği ile çekilen fotoğrafları odak istifleme ile birleştirdiğinizde, her dilimin net görüntüsünü alabilir ve sonra onları tamamen odaklanmış bir somun ekmek haline
getirebilirsiniz. Bunun için odaklanmaya en öndeki ekmek diliminden başlayarak, her çekimde odağı bir sonraki ekmek dilimine doğru konumlandırarak ve bu işlemi son ekmek dilimine ulaşıncaya kadar devam ettirerek yeteri kadar kare çekersiniz.
Focus Steaking ( Odak İstifleme ) tekniği nasıl yapılır ?
Mükemmel netlikte fotoğraf elde etmenizi sağlayan focus stacking nasıl yapılır konusunda sizi aydınlatacağız.
Özellikle makro fotoğrafçılıkta yoğun olarak profesyoneller tarafından tercih edilen yöntemler arasında olan Focus Stacking yöntemini uygulamak üç aşamada gerçekleşmektedir.
Hazırlık Aşaması: Focus Stacking hakkında en çok sorulan sorulardan biri focus stacking nasıl yapılır sorusu olmuştur. Focus Stacking yönteminde ilk iş; çekmek istediğiniz konuyu ve makineyi sabitleyip ışık ayarlarını yapmak olmalıdır.
Çekilecek konu bir örümcek ya da sinek gibi canlıysa üzülerek söylemek gerekiyor ki pek çok fotoğrafçı bu canlıları zehirleyerek fotoğraf çekiyorlar. Siz bu fotoğrafçılar arasında olmayın, çekim konusu açısından en verimli lokasyonları belirleyin. Böylece pek çok konu bulursunuz.
Fotoğraf Çekim Aşaması: Fucus Stacking yönteminin bu aşaması çok önemlidir. Kameranın, objenin kısacası her şeyin sabit olduğundan emin olun.
Çünkü çekim aşamasında oluşacak bir sarsıntı fotoğrafı birleştirme aşamasında görsellerin uyuşmamasına ve fotoğrafta hayalet görüntülere neden olacaktır.
Fotoğrafı Birleştirme Aşaması: Farklı noktaların netlemesiyle çektiğiniz tüm fotoğrafları Adobe Phoshop, Adobe Lightroom gibi focus stacking desteği olan ve benzer işi yapan uygulamalar yardımı ile yapabilirsiniz. Muhteşem makro fotoğraflara imza atmak çok zor değil. Yapmanız gereken doğru fotoğraf çekim tekniklerine, fotoğraf makinesi ekipmanlarına ve başlangıçtakiler için temel seviyede fotoğraf düzenleme programına hâkim olmak.
Kulağınıza korkutucu gelmesin. Fotoğrafçılıkta doğru tekniklerle ve yöntemlerle profesyonelce ve hızlı bir şekilde yol alabilirsiniz.
Şimdi size madde madde Focuk steaking ( odak istifleme ) tekniğini açıklayalım.
Bu şekilde bir fotoğraf çektiğinizi ama sadece 1 odak noktasının net olup diğer bölgelerin flu (bulanık ) olduğunu gördünüz ancak sizin istediğiniz her bölgenin keskin ve net görünmesi.
Bu çekeceğim fotoğrafı hayali olarak dikey 3 yatay 5 toplam 15 odak noktasına ayırdım ve her birini ayrı odak noktası işaretleyerek çektim.
Bu çekimi yapmadan önce Fotoğraf makinamda fotoğraf stilini RAW + JPG olarak ayarladım.
Çektiğim karelerin RAW ( CR2 ) format olanlarını Camera Raw Programı ile açarak toplu olarak düzenledim ve JPG formatında kayıt ettim. Bu şekilde elimde 15 ayrı netleme noktası olan 15 fotoğraf oldu.
Photoshop File Menüsünden Script menü seçeneğinin üzerine geldim. Bu menüden Load File Into Stack seçeneğini işaretledim
Browse tuşu ile seçeceğim fotoğraflarım için ekranı açtım.
Fotoğraflarımı seçtikten sonra altta bulunan 2 seçeneğide işaretleyerek aktif hale getirdim.
Ok tuşu ile işlemi bitirdim.
Photoshop tüm kareleri sağ katmanlar bölümüne sırasıyla yerleştirdi.
En üstteki katmanı ( layer ) shift tuşu ile seçerek en altta en son katmanı da işaretledim ve Tüm katmanları seçtim.
Photoshop Edit menüsünden Auto-Blend Layers seçeneğini işaretliyoruz. ve OK tuşuna basarak işlemin gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu işlem bilgisayarınızın performansına göre zaman alabilir.
Yukarıda görünen ekranı göreceksiniz. Ekran Görüntüsünde de anlaşılacağı üzere sağ taraftaki katmanlar bölümünde çekilen her bir karenin en net bölgesini alarak en üstte bu kareleri
birleştirdi.
En üst katmanı işaretliyoruz ve farklı kayıt et seçeneği ile birleştirdiğimiz fotoğrafları tek bir fotoğraf olarak kayıt ediyoruz.
Vee SONUÇ
Işığınız bol olsun…
Daha detaylı bilgi ve eğitim için irtibata geçiniz…